Kanelbullens dag: zo maak je het perfecte kaneelbroodje


Sinds 1999 is 4 oktober in Zweden jaarlijks Kanelbullens dag, oftewel: de dag van het kaneelbroodje. Dit typische Zweedse lekkernij is zo’n vast onderdeel van de cultuur dat Kaeth Gardestedt eind jaren ’90 besloot dat het kaneelbroodje zijn eigen dag verdient. En hoe kun je zo’n dag nu beter vieren dan met een zelfgemaakt kaneelbroodje?

Ingrediëntenvoor 15 tot 20 kaneelbroodjes

Het deeg:

  • circa 50 gram verse gist
  • 50 gram boter of margarine
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl suiker
  • 8 dl witte bloem
  • een snuifje zout

De vulling

  • 50 gram boter of margarine
  • ½ à 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ dl suiker

Decoratie:

  • 1 ei
  • Parelsuiker

Bereiding

Doe het meel in een grote mengkom en meng het zout daar doorheen. Maak een kuiltje in het midden en strooi de suiker en de gist er doorheen. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en giet dit samen met de melk over de suiker heen. Roer het geheel tot het niet meer lekker roert en ga dan over op kneden. Kneed het deeg 5 minuten met een machine of 10 minuten met de hand.

Laat het deeg een halfuur rijzen op kamertemperatuur, met een theedoek er overheen. Verdeel daarna het deeg in twee delen en rol er twee plakken van met een dikte van ongeveer een centimeter dik. Vergeet je werkvlak niet te bestuiven met bloem, anders blijft je deeg plakken. Smelt de rest van de boter en bestrijk de plakken deeg hiermee.

Meng voor de vulling de suiker en de kaneel en verspreid een laagje van dit mengsel over het deeg. Rol het deeg op zodat je een lange brede rol deeg krijgt. Zet ondertussen vast de oven aan op 225 tot 250 graden en pak er een ovenrooster en bakpapier bij.

Snijd broodjes van 1,5 tot 2 centimeter dik van de deegrol af en leg deze op het bakpapier. Leg een theedoek over het ovenrooster kaneelbroodjes en laat ze nog eens 30-45 minuten rijzen. Klop na het rijzen het ei los en bestrijk je de broodjes ermee. Daarna strooi je het parelsuiker over de broodjes heen ter decoratie. Bak de broodjes zo’n 10-15 minuten op 225 graden.

En voilà! Heerlijk zoete en plakkerige kaneelbroodjes voor op Kanelbullens dag, perfect voor bij de koffie of voor bij je eigen fika.